Община Стара Загора ще подкрепи със 150 хиляди лева Операта

Община Стара Загора ще подкрепи със 150 хиляди лева Операта решиха общинските съветници.  Промяната в бюджета бе гласувана заради задълженията на културната институция и е с цел да я подпомогне.  „В бюджета на Общината за 2015 година са предвидени 200 хиляди лева за съфинансиране на Операта.  Към края на декември задълженията на операта са около 700 хиляди лева. Предлагам община Стара Загора да подпомогне операта с 150 хиляи лева, за да може тази емблематична за града ни културна институция да продължи да съществува, да се стабилизира и да се развива в бъдеще“, пише в предложението на кмета Живко Тодоров. Предложението не се размина без обсъждане. Един от въпросите  – какво е финансовото състояние на операта към 31 март и ще стигне ли гласуваната сума?

В рамките на около 148 хиляди лева са задълженията, отговори пред старейшините Огнян Драганов, временно изпълняващ длъжността директор на културната институция.

Основните задължения са за материали и хонорари към творците, подчерта още Драганов. Постъпи въпрос и за репертоара на операта. От новия сезон ще има ново заглавие за публиката, ще работим в жанра на символичната музика, са някои от плановете.

За подкрепа на културната институция призова съветника Николай Диков.

В крайна сметка старейшините гласуваха предложението. Промяната не променя общия размер на приходната част на бюджета като цяло.

Категория: КУЛТУРА
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>