РЗИ организира в област Стара Загора безплатни изследвания за туберкулоза

Туберкулозата присъства във всички страни и възрастови групи, но е лечима и предотвратима. Заболеваемостта в страната за 2023 г. е 13,5 на 100 000 население, като регистрираните хора с туберкулоза са 881. През 2022 г. техният брой е 792, като се запазва тенденцията случаите при мъжете да са повече от тези при жените. В област Стара Загора през 2022 г. са установени 19 случая, а през 2023 г. – 16.
Прекратяването на епидемията от туберкулоза до 2030 г. е сред здравните цели на ООН за устойчиво развитие. Навременно откриване и правилна диагноза са сред предизвикателствата пред здравния сектор.
С дейностите, заложени в Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2025 г., се цели намаляване на заболеваемостта в страната. За да се постигнат целите на програмата, РЗИ – Стара Загора организира следните дейности през периода 17 – 25 юни 2024 г.:
В Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора всеки ден от 7:30 до 13:30 часа ще се провежда диагностика за туберкулоза с проба Манту, попълване на анкетни карти за скрининг на риска от туберкулоза и при необходимост извършване на допълнителни изследвания.
На 18 юни РЗИ – Стара Загора, съвместно със Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания и НПО „Свят без граници“, ще организира в община Мъглиж скрининг за туберкулоза чрез проверка за туберкулинова чувствителност и бързи тестове за СПИН и хепатит С на желаещи или на хора, имащи рискови фактори за заразяване с туберкулоза.
На 24 юни РЗИ – Стара Загора организира в общежитията на Затвора в Стара Заора проверка за туберкулинова чувствителност, бързи тестове за СПИН и хепатит С на желаещи, лишени от свобода и персонал, имащи рискови фактори за заразяване с туберкулоза.
На 25 юни мобилен екип от РЗИ, съвместно с НПО „Свят без граници“ със съдействието на община Раднево, ще се проведе скрининг за туберкулоза и бързи тестове за СПИН и хепатит С на желаещи и живеещи в ромската махала на Раднево.
На 19 юни всеки желаещ ще има възможност да провери туберкулиновата чувствителност чрез провеждане на проба Манту от 14:00 до 16:00 часа в стая № 117 на първия етаж в сградата на РЗИ – Стара Загора.
В КАБКИС 10 към РЗИ – Стара Загора от 17 до 21 юни ще се предоставят анкети за скрининг на риска за туберкулоза на всички посетители на кабинета, след което при необходимост ще се насочват за консултация към лекар и извършване на допълнителни изследвания при нужда.

РЗИ организира в област Стара Загора безплатни изследвания за туберкулоза

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>