Старозагорци ще вземат участие в XXII Национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави “Вълшебни ритми” Нови пазар

Над 150 гайдари пристигат в Нови пазар за участие в XXII Национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави “Вълшебни ритми” 2024. Той ще се проведе в периода 14-16 юни, а участниците в него са от Нови пазар, Шумен, Добрич, Варна, Девня, Провадия, Долни чифлик, Дулово, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Котел, Несебър, Бургас, Лясковец и с. Константиново.

Събитието ще бъда открито тържествено в 14:00 на 14 юни, петък. В първия конкурсен ден гостите на конкурса ще се насладят на изпълненията на участниците от I група и концерт на Красимир Панчев. Във втория конкурсен ден,15 юни,  са изпълненията на II и III групи както и дефиле на участниците в конкурса.

На 16 юни, неделя,  от 9:00 час е началото на конкурсната програма на индивидуалните изпълнители от IV и V група.

От 10:00 часа е участието на каба гайди, камерните състави и оркестри, и инструментални камерни състави с битови народни инструменти.

 От 13:00 ч. ще се проведе награждаването на лауреатите, следвано от гала-концерт и закриване на конкурса.

Целта на конкурса е да издирва и популяризира нови, талантливи дарования, посветили се на фолклорното изпълнителско изкуство, да стимулира високо професионално майсторство и художествен вкус; да стане средище за обмяна на новаторски методики в съвременното обучение на фолклорни изпълнители.

Националният конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми“ Нови пазар е безценно преживяване за децата и младите хора, позволявайки им да се свържат с културното си наследство и да разпалят интереса към творчеството. Той създава пространство за чудесата на българската народна музика, гарантиращо запазването на нашите културни традиции за поколенията напред.

Събитието е под патронажа на Министерството на културата и кмета на община Нови пазар.

Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Старозагорци ще вземат участие в XXII Национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави “Вълшебни ритми” Нови пазар

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>