Откриват пленера „Дружба“ на 15 юни

Официалното откриване на Международния пленер по живопис Дружба е на 15 юни /събота/ от 18.00 часа в изложбена зала Байер. На пресконференция председателят на Съюза на българските художници – Стара Загора д-р Милен Алагенски представи 8-те художници, част от пленера това лято. Двама от тях са гости на предаването Сутрин с нас.

Международният пленер „Дружба“ се провежда за 28-и път и дава възможност на творци от страната и извън нея да майсторят, вдъхновени от красотата и историята на Стара Загора.
Д-р Милен Алагенски обясни, че творците са посетили вече Регионалния исторически музей и Музея на религиите в Стара Загора. Предстои им да посетят и Художествената галерия и Музей „Неолитни жилища“. Художниците работят в къщата на Лилиев, където ще направят и уъркшоп за деца.

Клара Хорис, Сузане Хуземан ,Чаъръ Сарай, Гергана Табакова, Пенка Минчева , Ганчо Ганчев – Гана, Райчо Чакъров и Слави Тенев са участниците.
На участниците се осигуряват бои, четки, шпатули (ножове) и две опънати подрамки с грундирано платно, формат 50/70 см. По желание всеки може да носи допълнително рамки, бои и други необходими материали за работа. Темата на творбите е свободна.

Чаъръ Сарай е роден в Истанбул. През 2001 г. завършва живопис във Факултета по изящни изкуства на университета „Мармара“. През 2004 г. получава магистърска степен а през 2007 г. защитава докторска научно-образователна степен. От 2020 г. е професор в „Катедра по основно образование“ в същия университет. Има 15 самостоятелни изложби, 3 авторски книги и 3 участия в резиденции към момента.

Категория: КУЛТУРА, ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>