Община Стара Загора домакинства регионална среща „Бизнесът за образованието“

 

 

Това е повече от социално – отговорна мисия, която дава знания, умения и възможност за реализация и  развитие, каза Надежда Чакърова, заместник -кмет на Община Стара Загора.

 

Днес в Международен младежки център в Стара Загора бизнесът се срещна отново с образованието на регионална среща по проект „Дуалното обучение в България“/ GoDUAL при Стопанска камара Австрия и Община Стара Загора.

„Бизнесът за образованието“ дискутира въпроси, свързани с дуалното обучение по австрийски модел и създаването на бъдещи кадри за бизнеса. Срещата беше открита от Филип Купфер, търговски съветник при австрийското посолство и директор на ADVANTAGE AUSTRIA. „Като най-големия чужд инвеститор в България, Австрия инвестира вече 9 години в професионалното образование, защото най-важно е кой какво може да направи с ръцете си“, сподели Купфер. Той очерта три основни цели на проекта: За младите – качествено образование, за компаниите – бъдещи кадри,  за държавната икономика – повече млади хора останали в държавата си.

„Познавам и оценявам високо тази система на образование. Това е повече от социално – отговорна мисия, която дава знания, умения и възможност за развитие и реализация“, каза Надежда Чакърова, заместник -кмет на Община Стара Загора. „Нашата основна задача е да създадем подходяща среда на младите хора да учат и да се реализират тук“, допълни тя.

В програмата бяха включени седем информационни модула. София Дамянова, мениджър австрийски проект „Дуално обучение в България“ представи опита на техния проект. Как на регионално ниво се прилага дуалното обучение разказа Милена Стоянова, началник на РУО – Стара Загора. Тя увери гостите, че са на правилното място, защото в Стара Загора и региона дуалната форма на обучение е въведена от 2015 г. Милена Стоянова постави акцент върху удовлетвореността и полезността като двустранен процес. Липсата на интерес през последните 2 години към дуалното образование тя открива в липсата на активност и от двете страни, участнички в процеса.

Присъстващите на регионалната среща се запознаха с добри практики от страна на бизнеса, от страна на наставника, на ученика и на образователните институции.

 

Равностойно партньорство между бизнес и училище, необходимостта да се разбират ясно потребностите на бизнеса и темповете на развитие, необходимите законови промени за улесняване на работодатели и ученици, бяха част от въпросите в дискусионния панел.

Участие в срещата взеха представители на големи австрийски компании, както и Златин Златев и Мариан Вълчанов, ученици от 11 кл. на ПГЕ „Г. С. Раковски“.

 

Община Стара Загора домакинства регионална среща „Бизнесът за образованието“

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>