Ще доведе ли Анексът към Рамковия договор до облекчение в здравеопазването?

Националната здравна каса, лекарският и зъболекарският съюз подписаха днес анекса към Националния рамков договор.Ше доведе ли това до облекчения в здравната система, разговор в студиото на Сутрин с нас с др. Атанас Славов.
Приключиха преговорите за анекса към Националния рамков договор. Той продължава политиката за по-добро финансиране на извънболничната помощ. Анексът предвижда подобряване достъпа на пациентите до еднодневни медицински процедури. Какво точно казва анексът?

Предвижда се много по-добро финансиране на тежките медицински дейности в болничната помощ, както и по-лесна и по-всеобхватна диагностика. Със заложените промени вече няма да се налага да се чака с месеци за ядрено-магнитен резонанс.
За първи път се въвежда „минимален“ и „максимален“ болничен престой за лечението на инсулт, като вече пациентите в по-тежко състояние няма да бъдат изписвани след четвъртия ден. За целта е предвидена възможност за престой до 10 дни.

Проектът предвижда и значителен ръст на цените за детско и майчино здравеопазване.
Предвижда се и лечението и проследяването на онкологично болни пациенти по клиничните пътеки и процедури да бъде без ограничения.

Категория: ЗДРАВЕ, ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>