Архитектурен конкурс оформя градската среда

Архитектурен конкурс ще уреди пространството между двата градски парка в центъра на Стара Загора. Дискусия и анкета ще търсят най-добрите решения за подобряване и благоустрояване на централното пространство. Гости в студиото на Сутрин с нас са Цвета Йоцова и Явор Панев от фондация „ Оптимистас“, които са организитори на конкурса.

На 7 февруари, от 18.00 часа в зала „П. Р. Славейков“ на Общинска администрация Стара Загора ще се проведе дискусия, с която ще се даде своеобразно начало на процеса по реконструкция, благоустрояване и подобряване на градската среда на ул. „Пазарска“. Община Стара Загора започва подготовката на архитектурен конкурс за зоната между двата градски централни парка –Алана и „Пети октомври“ , включващи улица „Пазарска“ и площадното пространство, заключено в карето между бул. „Цар Симеон Велики“, бул. „Руски“, ул. „Св. Княз Борис“ и ул. „Кольо Ганчев“. Фондация „Оптимистас“, чиято насоченост е имено градското облагородяване, е натоварена със задачата да организира архитектурния конкурс.

Проучването ще се проведе в две части – публично допитване и дискусия, предвидени за сряда – 7 февруари, и анкета, насочена към специалисти в областта на архитектурата, градското планиране и други, пряко заинтересовани сектори, които ще изразят професионалното си становище. Получените мнения на старозагорци и браншовите представители ще бъдат обобщени в доклад, който ще даде насока за изработване на заданието за архитектурния конкурс.

Въпросите са от затворен тип, проучването е анонимно. Анкетата, с която е ангажирана професионалната гилдия е с отворени въпроси. Балансът на различните интереси е ключов в този конкурс, категорични са от фондацията. Публичен доклад, на база резултатите от анкетата ще залегнат в заданието на конкурса, казва адвокат Йоцова.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>