Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата

Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата, организират от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот. До 9 ти декември продължават събитията посветени на информационната кампания. Вижте какви са те.

До 8 декември в Белодробната болница в Стара Загора всеки желаещ ще може да си направи и скринингов тест за откриване на туберкулоза. Проби Манту се правят от 7:30 до 13:30 часа в Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора. При отклонения се правят допълнителни изследвания.Целта е и да се насърчи профилактиката, за да не се стига до тежки състояния.

Като част от Седмицата на отворени врати от Регионалната здравна инспекция са обявили и още инициативи. Съвместно със Сдружение „Свят без граници“ РЗИ – Стара Загора ще се организира извършване на проверка за туберкулиновата чувствителност сред ромското население.

На 6 декември продължава инициативата за проверка на туберкулинова чувствителност на желаещи лица от Затвора в Стара Загора – общежитие в с. Черна гора. В кабинет КАБКИС 10 към РЗИ – Стара Загора до 8 декември ще се извършва скрининг за риска от туберкулоза на всички клиенти на кабинета, чрез попълване на анкети и консултации. При съмнение за наличие на заболяването, те ще се насочват за консултация към лекар специалист за извършване на допълнителни изследвания. При откриване на случаи на туберкулоза, своевременно ще се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, с цел прекъсване на веригата за предаване на инфекцията

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>