Земеделски производители блокираха изхода на Стара Загора, тръгнаха за протест в София

Земеделски производители протестираха днес на изхода на Стара Загора в посока Магистрала ТРАКИЯ.

В началото на протеста блокираха пътя. Какви са исканията им? /видео/

 

Десетки земеделски производители с трактори, комбайни и друга техника се събраха на изхода на Стара Загора в посока магистрала „Тракия“ при квартал „Кольо Ганчев“, където в 10 часа започна протестната блокада, част от националния протест на зърнопроизводители и земеделци.

 

 

 

Цветан Берберов от Тракийския съюз на зърнопроизводителите обяви, че полицията е опитала да спре участници в протеста. Полицията обаче заяви, че искат националната асоциация и национална полиция да подпишат документ, който да изясни маршрута за придвижване на тежката техника, така че да не затруднява другите участници в движението.

 

В протеста в цялата страна участват над 26 браншови организации от целия сектор. Блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна. Инициативният комитет за провеждане на безсрочните ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци. Браншът има пет искания към управляващите: Да продължи забраната за внос на земеделски стоки  от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед. До 30 септември на фермерите да бъде платен пълния размер на компенсации на загубите заради войната в Украйна, държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена. Протестиращите искат също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план.

 

 

Старозагорските представители на земеделците тръгнаха за протест към  София, като маршрутът на тежкотоварната селскостопанска техника е по подбалканския път.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>