Представят инициативата “ Ало Космос! Говори България!“

На 6 юни (вторник) от 14 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще представи Младежки научен фест „Ало Космос! Говори България!“ и старозагорското участие в него.

На срещата ще присъства д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България, организатор на инициативата, доц. Алексей Стоев, директор на старозагорския филиал на Института за космически изследвания и технологии към БАН. Поканени са представители на институции, образование, бизнес и граждански сектор.

Събитието се провежда в рамките на ZARA TECH SPRING – първият по рода си голям технологичен фестивал в Стара Загора.

Третото издание на научния младежки фест „Ало Космос! Говори България!“ ще се проведе на 29 юни в София Тех Парк.

Тази година водещи теми ще бъдат Космос, Вселена, черни дупки, телепортация и квантово криптиране, пътешествие във времето. Първите две издания на „Ало, Космос!“ са били физически посетени от над 3 000 души, а общата им ефирна и електронна аудитория е надхвърлила 22 милиона високо образовани и ангажирани професионалисти от цял свят. Основната цел на събитието е да се мотивират младите хора да гледат към звездите, да мислят и мечтаят.

Стара Загора ще се включи активно в тазгодишното събитие. На старозагорския представителен павилион ще бъде експониран реставрираният по идея на Граждански клуб ЛИПА спътник „Интеркосмос България 1300“, изведен в орбита през 1981 г. Ще се видят уредите, летели в него и резултатите от проведените научни изследвания с тях. На павилиона ще бъдат представени и старозагорски индустрии с космическо приложение, в т.ч. IT технологии. Ще бъде организирана и космическа работилница.

За учениците от Стара Загора с интереси в областта ще бъде организиран безплатен транспорт до София за деня на фестивала.

На старозагорската среща ще бъде представена идеята за организиране на постоянна експозиция в Космическа обсерватория Стара Загора.

Каним всички граждани и гости на Стара Загора с интерес към темата, независимо от възрастта им, да присъстват на срещата. Входът е свободен.

Представят инициативата “ Ало Космос! Говори България!“

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>