Залата на Пето основно училище вече носи името на учителя по рисуване Ботьо Ботев

В Деня на българската просвета и култура в Стара Загора се състоя среща на поколенията, която събра настоящи и бивши учители и ученици на Пето основно училище. По време на срещата бе именувана залата на училището с името на любимия учител, творец и човек Ботьо Ботев. Решението за именуването е на педагогическия съвет, по предложение на трима млади учители. Тази година Пето основно отбелязва 70 години от създаването си със 70 прояви през цялата година.
Художникът Ботьо Ботев е роден на 07.05.1954 г. в гр. Стара Загора.
Средното си образование завършва в Художествената гимназия – Казанлък, в нейния втори
випуск през 1973 г. Висше образование завършва във Великотърновския университет „Кирил и
Методий“ – Факултет по изобразително изкуство.
След завършването си се връща в гр. Стара Загора и през 1984 г. прави първата си
самостоятелна изложба, а след това и втора, която за първи път е експонирана не в изложбена зала, а във фоайето на една от обществените сгради в града. Същата година печели награда„Стара Загора“ – втора степен за живопис и високи постижения в национални изложби.
През 1988 г. печели награда за високи постижения в изкуството на десетата национална изложба на художниците-учители в гр. София. През 1996 г. получава наградата „Анастасия Тошева“ за високи професионални постижения в учебно-възпитателната работа по изобразително изкуство. Същата година дарява четири стенописа и десетки картини на Пето основно училище – Стара Загора, където е преподавател по изобразително изкуство. Благодарение на професионализма си и невероятния си педагогически подход успява да подготви отлично всички свои ученици, желаещи да продължат развитието си в сферата на изкуството. През 2000г. получава наградата „Неофит Рилски“ от президента на републиката за високи професионални успехи. Негови платна са притежание на галерии и частни колекционери в Полша, Италия, Франция, Германия, Норвегия.
На фона на богатата биография на Ботьо Ботев и огромната му апостолска работа в любимото му Пето основно училище, идеята за кръщаване на залата с неговото име, която идва от млади учители, които не са го познавали има своя особена логика.
Рядко в рамките на един човешки живот може да се случат в едно хвърлените усилия, талант, сърце и душа да получат своето подобаващо признание, памет и възхищение. И тъй като човек е жив, докато са живи спомените за него, Ботьо Ботев ни гледа особено внимателно отгоре тези дни. Неговите близки, ученици и колеги плакаха и се смяха на 24 май в залата, която вече носи неговото име.
Има няколко важни неща, които отличават Учителят и Творецът от обикновения човек. И е хубаво да ги казваме, когато търсим ориентири и мъждукаща светлинка в мрака.
Не само залата, цялото 70 годишно Пето основно училище носи духа на учителя по рисуване Ботьо Ботев. От първият до последния етаж с изрисуваните от него стени, през купищата костюми и декори за десетките представления до живите спомени в сърцата на стотиците му ученици, които ще го пазят и носят жив през вечността. Той показа смисълът. Смисълът за всеки, който иска да изгражда училище на бъдещето, чрез собственото си настояще.

Категория: КУЛТУРА, ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>