Увеличават се грабежите и взломните кражби в област Стара Загора

През последния месец се наблюдава увеличение на грабежи и взломни кражби спрямо същия период на предходната година, съобщи на пресконференция ст. комисар Лазар Христов, директор на Областната дирекция на МВР.
Ръководителят на Районна прокуратура-Стара Загора Таня Димитрова каза днес, че все повече престъпления се извършват от млади лица. През последния месец се наблюдава увеличение на грабежи и взломни кражби спрямо същия период на предходната година,
От 21 взломни кражби от средата на април до сега през миналата година, за същия период на тази година случаите са 31. Нараснал е процентът на разкриваемост на тези престъпления, отчете комисар Христов. Той подчерта, че е увеличен общият процент разкриваемост на дирекцията, който е равен на средния за страната. Запазва се негативната тенденция състоянието на икономиката пряко да рефлектира върху устойчивостта и активността на груповата и младежка престъпност, заяви ръководителят на Районна прокуратура-Стара Загора Таня Димитрова.
„Във всички случаи, в които има осъществен грабеж, поради високата степен на обществена опасност на тези престъпления, при наличие на законови предпоставки се прави искане до съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. В повечето от тези случаи извършителите са с постоянен арест“, посочи Димитрова.
Тя припомни за някои от последните случаи в региона. Лица, които са осъдени условно за грабежи, в изпитателните срокове на тези присъди единият от тях, който е на 29 години, в Ново село, извършва грабеж на 70 лв на възрастен мъж, чрез използване на насилие. Друг случай е от 12 май. В Казанлък, по обед, 21-годишен младеж дърпа със сила чанта, в която е имало пари и хранителни продукти от 75-годишна жена. И в двата случая извършителите са с постоянен арест.

Таня Димитрова съобщи още, че се забелязва тенденция да се увеличават кражби от магазини на стоки с ниска стойност. По думите на директора на ОД на МВР ст. комисар Лазар Христов нарастването на броя на грабежи и кражби се дължи освен на социално-икономическите фактори, но и на възпитателния ефект спрямо извършителите.
Много често има връзка между употребата на наркотични вещества и извършването на престъпления. Има случаи, в които се извършва кражба, за да се закупи поредната доза. Престои да се открие ново крило в Следствения арест в Стара Загора, като така помещенията за задържаните ще се увеличат.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>