211 секционни избирателни комисии ще има за извънредните парламентарни избори на 2 април

Общо 211 секционни избирателни комисии ще бъдат ангажирани с провеждането на извънредния вот за избор на народни представители през април. С решение на Районната избирателна комисия е определен броят на СИК и ПСИК – съответно 208 и 3.

159 са с 9-членен състав, 49 – със 7-членен, 7-членен е и съставът на подвижни избирателни кутии, обслужващи хора с трайни увреждания. Заявления за гласуване в такава се приемат до 18 март.

Днес, в Община Стара Загора се проведоха консултации за съставите на СИК и ПСИК, водени от секретаря на Общинска администрация Делян Иванов, в присъствието на председседателя на РИК – Стара Загора Теодора Крумова и членовете Денчо Денев и Снежана Тодорова.

Участваха представители на коалициите ГЕРБ -СДС, „Продължаваме промяната“, БСП за България, Демократична България –обединение както и „Български възход“, както и политическите партии ДПС и „Възраждане“.

С единодушие бяха приети определените квоти за ръководство и членове на избирателните секции. Общо 1795 души ще бъдат част от СИК и ПСИК.

Предстои до 17.30 часа на 27 февруари (понеделник), в стая 211 на Община Стара Загора, да бъдат представени окомплектованите поименни предложения.

Вписването в избирателните списъци по настоящ адрес ще може да се осъществява и по електронен път до 18 март. Избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да подаде електронно заявление за гласуване по настоящ адрес чрез страницата на: Община Стара Загора – https://starazagora.bg/bg/zayavlenie-za-vpisvane-v-izbiratelniya-spisak-po-nastoyasht-adres-v-izborite-za-narodni-predstaviteli-na-2-april-2023-g и на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“, Министерство на регионалното развитие и благоустройството – https://regna.grao.bg/

Важно уточнение е, че подалите заявление за гласуване, могат да направят справка за адреса на избирателната секция в данните от окончателните избирателни списъци за гласуване след 22.03.2023 г. Активна е възможността за проверка чрез SMS, стационарен и мобилен телефон, както и на интернет страницата на Главна Дирекция „ГРАО“.

За услугата със СМС е необходимо изпращане на кратко съобщение на единен и за трите оператора номер 18429. Цената на SMS-а e 0.25 стотинки без ДДС. Текстът трябва да съдържа единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.

Проверка посредством стационарен или мобилен телефон се извършва като се набере безплатен телефон 0800 1 4726 („0800 1 GRAO“).

Опция за проверка има и в сайта на ГРАО – https://www.grao.bg/elections/

211 секционни избирателни комисии ще има за извънредните парламентарни избори на 2 април

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>