Творческото ателие „Стрела за  Заговезни“

Творческото ателие „Стрела за Заговезни“ организират в старозагорското НЧ „Св. Климент Охридски – 1858“
На 24 февруари, от 15.00 до 17.00 часа и от 17.00 до 19.00 часа, в залите на НЧ „Св. Климент Охридски – 1858“ в Стара Загора ще се проведат забавни творчески ателиета за изработване на стрели/ бутурници. Материалите ще бъдат осигурени на място.
Сръчен майстор ще показва как сами да изработите традиционна българска стрела по повод наближаващия празник Сирни Заговезни. От читалището канят малки и големи да спазят традицията и да се забавляват докато творят.
Творческото ателие „Стрела за Заговезни“ е част от проект „Имането“ на НЧ „Св. Климент Охридски 1858“, финансиран от Национален фонд „Култура“.
Сирни Заговезни е важен зимно-пролетен празник в народния календар. С него се поставя началото на постите преди Великден. Празникът бележи границата между зимата и пролетта – символизира възраждащата се природа. Един от популярните обичаи е хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с лък запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късни доби на Заговезни. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана.

Творческото ателие „Стрела за Заговезни“

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>