В село Оряховица канят на Трифон Зарезан

В старозагорското село Оряховица, на 14 февруари, от 11.00 часа, се подготвят, по стар български обичай, да отбележат Трифон Зарезан. НЧ „Развитие – 1918“ и приятели на селото канят жители и гости навръх лозарския празник да извършат ритуалното „зарязване“на оряховските лози. Ще бъде отслужен и водосвет за плодородие.
Организаторите обещават интересна и пъстра програма, която да събере малки и големи на центъра на селото. Ще бъдат избрани Цар Трифон, както и Царица на лозята. Жури ще оценява най-доброто вино, а за веселието на гостите ще се погрижи оркестър “Казанлъшко Настроение“. Местната винарска изба ще представи за дегустация част от своята продукция.
Трифон Зарезан е сред най-устойчивите, но и най-противоречиви и сложни по своята историческа същност обичаи в българския народен календар. Свързан е с първия стопански процес в годишния цикъл – пролетната обработка на лозята, зарязването и наричането за плодородна година. Празнуват лозари, соколари, градинари.

В село Оряховица канят на Трифон Зарезан

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>