Васил Велев /АИКБ/: В България липсва работна ръка

Един от основните проблеми пред бизнеса в България е липсата на работна ръка. Това каза пред журналисти в Стара Загора председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. От думите му стана ясно, че най-сериозно това се усеща в секторите строителство и промишленост. „Това не е проблем отскоро и ще е за дълго“, смята той.

Велев допълни, че годишно се пенсионират с 50 000 души повече, отколкото влизат в пазара на труда. Според него възможност за намиране на работна ръка би била оптимизация на административните структури. „Имаме държавна и общинска администрация, колкото да управляваме цял свят“, каза още той.
Велев коментира и приетото решение от Народното събрание размерът на минималната работна заплата да бъде 50 на сто от средното брутно възнаграждение. „Това решение е неправилно и вредно за страната и за хората, и ще го атакуваме по съответния ред. Смятаме, че минималната работна заплата трябва да се договаря между партньорите, всъщност Народното събрание иззе функциите на Тристранния съвет, и да се отчитат много повече показатели“, обясни още той.

Според него при този начин на определяне на минималната работна заплата „в редица икономически дейности тя ще изпревари средната работна заплата и там всички трябва да получават еднакво възнаграждение независимо от това, че полагат различен труд и са с различна квалификация. Това би насърчило хората, които не се квалифицират, а ще ощети квалифицираните и трудолюбивите„, обясни Велев.

Според него за 2023 година сред най-важните приоритети пред АИКБ е приемането на България в еврозоната, в Шенген и в ОИСР. Той е на мнение, че да бъдем приети в еврозоната от 1 януари 2024 година е постижима цел. Затова всички ние трябва да положим усилия-работодатели, бизнес и предприятията, каза още той. Велев посочи, че овладяването на ценовия ръст е много важно, тъй като това е критерият, по който България не отговаря на условията.

„Възможност за това е програмата за компенсиране на високите цени на електроенергията, която от 1 януари т.г. установява нов праг за компенсиране на стойност 200 лева за мегаватчас. Това би помогнало за този процес за овладяване на цените“, каза още той.

Васил Велев обясни, че е отправен призив към бизнеса в страната за ограничаване на цените, дори и с цената на намаляване на печалбите, защото това ще е инвестиция в средносрочен и дългосрочен план. Тези намалени печалби ще се изплатят многократно, защото ние твърдо вярваме, че това е добре за страната, за бизнеса и за хората“, посочи още той.

В Стара Загора от Асоциацията на индустриалния капитал проведоха среща с представители на бизнеса от областта. Събитието е част от ежегодните срещи, които Асоциацията организира с предприятията и компаниите по региони, членовете и браншовите организации в страната. Целта на срещата беше да се обсъдят проблемите и възможностите за насърчаване, които стоят пред бизнеса, като основен акцент беше поставен върху малките и средните предприятия.

Васил Велев /АИКБ/: В България липсва работна ръка

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>