Ясни са фирмите, които получиха предварително съгласие за фотоволтаични инсталации

Общинските съветници избраха фирмите, които ще получат договор за предварително съгласие за изграждане на фотоволтаични централи на територията на община Стара Загора. Големият парцел от близо 1000 дка ще се стопанисва възмездно от варненската фирма Вип Фешън Инвест ЕООД, а по- малкият от пловдивската Рани Зим Енерджи ЕООД. Срокът на валидност на предварителното съгласие беше определен за 24 месеца. Гаранциите, които определи Общинският съвет в случай, че фирмите не заплатят дължимите суми по договор са съответно 1 млн.евро за големия и 200х.евро за по- малкия парцел.
Точките за учредяване на възмездно право на строеж на фотоволтаични инсталации се разглеждат от общинските съветници още от края на миналата година. Тези двете бяха оставени за днешната сесия, тъй като кандидатите за тях бяха повече от един и на съветниците бе необходимо повече време да проучат фирмите. За големия парцел, който проф. Върляков нарече „златната кокошка на Общината“ кандидатите бяха пет. За него след предварително уточнение бе определена гаранция от 1млн. евро.
От всичките 5 кандидати бе избрана фирмата ВИП Фешън Инвест ЕООД, с предмет на дейност моден и културен мениджмънт, моден дизайн, туристическа и рекламна дейност, информационна и импресарска дейност както и търговия с недвижими имоти. Управител е Мирослава Бучуковска.
За другия парцел, от двамата кандидати съветниците избраха пловдивската фирма Рани Зим Енерджи ЕООД с управител Станислав Сираков. Фирмата е регистрирана в средата на миналата година с начален капитал от 100 лв. и не е регистрирана по ЗДДС. Гаранцията, която Общинският съвет определи е 200 хиляди евро.
И двете предложения събраха квалифицирано мнозинство от гласовете на над 34 съветници.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>