На прага ли сме на грипна епидемия?

Дали сме на прага на грипна епидемия. Ще минат ли учениците в Старозагорско на онлайн обучение и покачват ли се болните в областта. Гост в студиото на Сутрин с нас е др. Таня Перчемлиева от РЗИ Стара Загора

Положението в Стара Загора за момента е спокойно, казва др. Перчемлиева. В момента заболеваемостта не е висока. От тази седмица са включени и неотложните кабинети в статистиката. От вчера обаче се забелязва подем, което прави епидемичната ситуация възможна. Общо заболевамостта към днес е 72 на 10 000 население, което е доста по- ниско от критичната граница за обявяване на грипна епидемия.

От РЗИ очакват предприемането на мерки за достатъчно количество противогрипни ваксини в аптечната мрежа. Тежък ли е грипът, според др Перчемлиева, тежко ли минава заболяването и кои хора са най податливи.

Достатъчно антивирусни препарати има в аптечната мрежа. Да не се започва веднага с антибиотик, са препоръките на специалистите. Профилактиката е ваксинацията, категорична е др Перчемлиева.

Най висока е заболеваемостта при деца до 14 години. В някой райни/Чирпан например липсват достатъчно болнични легла. В Стара Загора има 2 детски отделения. Те са почти запълнени. Най честите усложнения са бронхити и пневмонии.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>