Прокуратурата в Стара Загора с действия срещу домашни насилници

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми и задържа двама мъже за причиняване на телесни повреди в условията на домашно насилие. Престъпленията са извършени през пролетта и в края на изминалата 2022г. През април м.г. 35 годишен мъж причинил на 77 годишна жена лека телесна повреда. Вторият обвиняем е на 32 години, нарушил повторно заповед за ограничение.
Първият обвинен е зависим от употребата на наркотични вещества и при необходимост от набавяне на парични средства за закупуването им упражнявал психическо и физическо насилие над майка си и баба си. Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор. По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ .
По друго досъдебно производство Районна прокуратура – Стара Загора е привлякла като обвиняем 32 годишен мъж за това, че на 23 декември 2022г. в град Казанлък не е изпълнил заповед за защита от домашно насилие, с която е задължен да се въздържа от извършване на домашно насилие над майка си на 54 г. и сина си на 15г.. От обвинението посочват, че деянието е извършено повторно. 32 годишният е многократно осъждан за престъпления против собствеността. В края на ноември е излязъл от затвора, след което веднага нарушава наложената му забрана да ходи в дома на своите родители и да доближава майка си и сина си на по-малко от 80 метра. В резултат на повторното действие му е повдигнато обвинение по чл. 296, ал.4 вр.ал. 1 от Наказателния кодекс. Наблюдаващият прокурор е внесъл за разглеждане в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 32 годишния мъж. Впоследствие Районен съд Казанлък е определил мярка за неотклонение „домашен арест“, която ще бъде обжалвана от прокуратурата.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>