Пластики на две праисторически фигурки поставиха в парка над Историческия музей

Пластики на две праисторически фигурки поставиха в парка над Историческия музей. Пластиките са реплики в уголемен размер на два от най-атрактивните артефакта от експозицията на Музей „Неолитни жилища“.

Репликите са Мраморна антропоморфна фигурка (Късен Халколит V хил. пр. Хр., Селищна могила при Старозагорски минерални бани) и Костена антропоморфна фигурка с накити изработени от мед (Късен Халколит V хил. пр. Хр., с. Ловец, Старозагорско).
Копията на артефактите са с внушителната височина – 1.60 метра, изработени са от „тиково“ дърво. Така те са подходящи за експониране на открито. Благодарение на специално покритие, фигурите ще бъдат предпазени от UV лъчи, вода, както и неблагоприятни метеорологични условия. Пластиките са изработени максимално доближаващи се до оригинала. Техен автор е старозагорският творец Цветан Четъшки.

Целта е да се стимулира интересът на гражданите и гостите на града към богатото културно-историческо наследство на Стара Загора, както и да се популяризира уникалния на територията на Европа музей „Неолитни жилища“. Програмата за туризъм на общината предвижда през 2023 г. да бъдат поставени още две пластики на експонати

В сутерена на сградата на „Неолитни жилища“ може да бъде разгледана експозицията „Праисторическото изкуство в Старозагорско“. Част от нея са прекрасни шедьоври на керамични съдове, антропоморфна и зооморфна пластика, накити и оръдия на труда, изработени от създателите на първата европейска цивилизация.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>