Паметник – пейка на поета Димитър Данаилов откриват на 3 декември в парк „Яворов“ в Чирпан

Паметник – пейка на поета Димитър Данаилов ще открият утре, 3 декември – събота, от 11 часа, кметът Ивайло Крачолов и вицепрезидентът Илияна Йотова в централния парк „Яворов“ в Чирпан. Автор е скулпторът Музафер Сабри. В церемонията ще се включат и от министерството на културата, издателите Иван Гранитски и Трифон Митев, председателят на СБП Боян Ангелов и поетите Таньо Клисуров, Йордан Стоев и др., които от 12 ч. в Къща-музей „Яворов“ ще четат стихове. В центъра на града ще бъде открита изложба с фотоси, която ще разказва за живота и творчеството на Димитър Данаилов – Моряка, роден на 3 декември преди 101 години.

Поетът Димитър Данаилов (1921- 1992) в продължение на 30 години работи като директор на музея “П. К. Яворов” в Чирпан. Данаилов често обичаше да повтаря, че поезията и работата му в музея са осмислили неговия живот. Автор е на три стихосбирки: „Милиони гълъби“ (1954 г.), „Тракийска луна“ (1969 г.) и „Незаключена врата“ (1991 г.). На 11 декември 1992 г. след автомобилна злополука на 71-годишна възраст Димитър Данаилов напуска завинаги този свят. Той бе член на Съюза на българските писатели. Почетен председател на Фондация „Яворов“. Почетен гражданин на Чирпан (посмъртно).

Паметник – пейка на поета Димитър Данаилов откриват на 3 декември в парк „Яворов“ в Чирпан

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>