Национална научна конференция събра в Стара Загора учени от цялата страна

Национална научна конференция „Културно-просветна и благотворителна дейност на Българската православна църква в периода от Освобождението до средата на XX век“ се провежда днес и утре в Стара Загора. Институтът за исторически изследвания при Българската академия на науките е съорганизатор на събитието наред с Регионалния исторически музей ,Научния архив на БАН, Старозагорската Света митрополия и община Стара Загора.

Форумът е посветен на няколко значими годишнини: 100 години от кончината на първия Старозагорски митрополит Методий; 130 години от откриването през 1892 г. на Българската духовна семинария в Цариград, чийто пръв ректор е именно архимандрит Методий и 120 години от освещаването на храм „Свето Рождество Христово“ в Шипка.
Първата секция от конференция е посветена на Митрополит Методий и неговата миролюбива дейност. Какво още не знаем за тази емблематична личност.

Със своите философски възгледи Митрополит методий е гледал далеч в бъдещето и е прозирал ясно пътя на поколенията, казва Петър Калчев. Има огромни приноси за утвърждаване на старозагорската епархия, за православната ни църква, ярък пример за родолюбец и патриот.

В хода на събитието ще бъде открита фото-документална изложба, посветена на Старозагорския митрополит Методий и ще бъдат представен сборник с неиздавани ръкописи на Методий Кусев.

Конференцията ще пръдолжи и утре. В конференцията участват учени от национални и регионални научни центрове и университети в страната.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>