Транспортираха двете сръбски деца от „Пирогов“ с хеликоптери от Летище София

Състоянието на децата, настанени в „Пирогов“ след автобусната катастрофа на АМ „Тракия“, е наистина по-добро. Не са напълно оздравели, но не са в критично състояние. Сутринта говорих с екипите от „Пирогов“, които оперираха децата, те ме увериха, че могат да бъдат транспортирани на 100%. Никакъв натиск не е имало от сръбска страна децата да бъдат превеждани. Вчера и днес им видяхме състоянието – от гледна точка на близките на децата, ще се чувстват по-комфортно ако са на територията им. Това обяви здравният министър Асен Меджидиев на брифинг от Летище София, където два медицински хеликоптера от Сърбия взеха двете деца, настанени в „Пирогов“ след тежката автобусна катастрофа на АМ „Тракия“ преди няколко дни.
„Със сръбския здравен министър се разбрахме, че те ще бъдат транспортирани единствено след преценка на българските лекарски екипи. Няма опасност за живота им“, увери здравният министър.
Полетът ще бъде кратък, очаква се до 12 и 30 те да кацнат в Белград, допълни Меджидиев.

На въпрос относно нуждата от спешна въздушна медицинска помощ, здравният министър отговори, че винаги има нужда от такава. Той изрази надежда, че първият такъв хеликоптер ще бъде на разположение у нас още през 2023 година, докато останалите се чакат да пристигнат през 2025 година.

Транспортираха двете сръбски деца от „Пирогов“ с хеликоптери от Летище София

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>