Започва протест срещу изгаряне на отпадъци в Старозагорско

Жители на населените места около с. Ракитница в Стара Загора се събират на протест на 28 юни от 18:00 до кметството в селото. Те са твърдо против очакваното решение на Общински съвет да даде зелена светлина на инвестиционен интерес за изграждането на инсинератор за отпадъци чрез „пиролиза“. Мнозинството от ГЕРБ и гравитиращи около тях общински съветници се очаква да гласува в полза на спорния проект. През годините протести осуетяваха подобни планове в Павликени, Монтана, Девня и София.

Жителите на Стара Загора и селата Ракитница, Арнаутито, Кирилово, Богомилово и Калояновец се опасяват, че при процеса пиролиза, който ще се внедри, ще бъдат използвани пластмаса, гуми и други битови отпадъци, които отделят особено опасните канцерогенни диоксини и фурани, които се натрупват в почвата и храните.

Капацитетът на плануваното съоръжение е голям почти колкото обема на боклука, който се генерира в София. Община Стара Загора не създава подобно количество отпадъци, което дава основателни притеснения на гражданите, че ще бъде извършван внос от други места и дори потенциално чужбина.

Пиролизата е сложен и скъп процес, който крие множество рискове и често е предизвиквал инциденти в най-различни части на света водещи до наранявания, смърт и екологична опасност за населението. Последният голям инцидент е в Германия, страна която се слави със своята прецизност, и предизвиква евакуацията на всички жители в околността.

Спроред съществувата статистика инсинераторите за боклук отделят повече токсично замърсяване от въглищните електроцентрали на единица енергия или иначе казано: 28 пъти повече диоксин (известен канцероген); 5 пъти повече въглероден оксид (отровен газ, известен като „тих убиец“); 3 пъти повече азотни оксиди (газ, който влошава астматичните състояния и допринася за производството на озон); 6–14 пъти повече живак (токсичен тежък метал, който уврежда мозъка, бъбреците и белите дробове); близо 6 пъти повече олово (друг токсичен тежък метал, който уврежда мозъка и бъбреците и причинява сериозни проблеми в развитието на малките деца, включително обучителни увреждания и контрол на импулсите); и, 70 процента повече серен диоксид (токсичен газ със силна миризма). Само единият от филтрите за изгорели газове струва около 8 милиона евро и изисква смяна през година. Жителите са силно притеснени от евентуалния контрол върху съоръжението предвид, че вече няколко пъти депото за отпадъци, което се намира на същото място е обвинявано за случващото се отравяне на реката.

Протестиращите са категорични, че ще направят всичко възможно, за да не допуснат изграждането на инсинератор в близост до домовете си и призовават всички да се присъединят към протеста на 28 юни от 18:00.

Започва протест срещу изгаряне на отпадъци в Старозагорско

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>