Военни откриха и унищожиха боеприпаси в Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“

 

Четири силно корозирали снаряди от Руско-турската война са открити в близост до „Паметника на Свободата” в национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа„.

Това е станало след обследване на района от военните в периода от 20 до 23 юни 2022 г.

„Военнослужещи от инженерната рота за бойна поддръжка от батальона за защита на силите на 61-ва Стрямска механизирана бригада, под командването на заместник-командира на ротата капитан Станимир Томов, извършиха оглед и обследване на район в близост до „Паметника на Свободата” в национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ в периода от 20 до 23 юни 2022 г. Под формата на тактико-специално занятие бе извършено разузнаване на местността на дълбочина до 50 см и маркиране на открити невзривени бойни припаси. Дейностите бяха осъществени във взаимодействие с директора на музея д-р Чавдар Ангелов и органите на МВР„, съобщават от Министерството на отбраната.

 

В резултат на разузнаването бяха открити четири силно корозирали снаряди от Руско-турската война, множество осколки, гилзи и куршуми от водените в местността бойни действия“ добавят от пресцентъра на МО.

 

„Боеприпасите бяха транспортирани и унищожени на учебен център „Тюлбето“ на 24 юни от специализиран екип от батальона за защита на силите – Стара Загора, от състава на 2 Тунджанска механизирана бригада. Военнослужещите действаха под ръководството на капитан Иван Панайотов и в изпълнение на заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов“, допълват от военното министерство.

 

Военни откриха и унищожиха боеприпаси в Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>