Диана Димова: Увеличават се случаите на отблъскване на бежанци от границите

За първи път в човешката история бежанците по света са повече от 100 млн. Това са данни на Върховния Комисариат на бежанците. Никога не е имало в историята на света такова преселение, предвижване на хора и бягащи от военни конфликти. Те вече не са само от Африка и близкия и средния изток, а и от Европа. Това заяви в студиото на Сутрин с нас Диана Димова председател на фондация „Мисия криле“. За сериозни проблеми с отблъскване на бежанци от границата сигнализира тя.

Най- големите групи бежанци в момента са хората от Сирия, Афганистан, Ирак и Северна Африка и Украйна. Повече от 300 хил. украйнски бежанци влязоха на територията на страната, повече от 6 млн. потърсиха убежища в европейски страни. В момента около 81 хил. са официално регистрираните, малко над половината от тях са под 18 години. Около 95 процента са жени и малки деца. Най острите проблеми. Кризата с украйнските бежанци, настаняване, адаптация са само част от предизвикателствата. За друг сериозен казус сигнализира Диана Димова

Не става въпрос за един или два случая, категорична е Диана Димова. Става въпрос за стотици случай, казва тя и всичко сочи към службите на Гранична палиция. Как могат тези неща да бъдат доказани и виновните да понесат отговорност с цялата тежест на закона за подобно престъпление.

„Ние не сме компетентни по този въпрос с отблъскванията, това ни се наложи с тези случаи.
Документираните случаи са хиляди, касаещи около 45 хил.човека само за 2021 година. Това е много сериозен преблем, категоична е Диана Димова. Сезираме оргнитие, и се опитваме да огласим проблема по медиите и то не само български.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>