Ефективно наказание за младежа, наръгал с нож 13-годишно момиче в с.Скобелево, Старозагорска област

 

 

Съобразно правилата за определяне на наказания на непълнолетни лица, Окръжен съд – Стара Загора замени наказанието доживотен затвор с лишаване от свобода от три до десет години, в рамките на което наложи на 15-годишния Т. И. наказание в размер на седем години лишаване от свобода, при първоначален „общ“ режим.

С постановената първоинстанционна присъда Т. И., който е неосъждан, е признат за виновен в това, че на 24.10.2020 г. в с. Скобелево, община Павел баня, умишлено е умъртвил 13-годишно момиче, но като непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си.

Делото се гледа от разширен съдебен състав, включващ двама съдии и трима съдебни заседатели, при закрити врата. Същото премина по реда на съкратеното съдебно следствие – с разпита на вещите лица, изготвили психолого-психиатрична експертиза, и един свидетел, допуснат от съда по искане на защитата на подсъдимия.

 

Подсъдимият и пострадалата били съученици в основното училище на селото. На въпросната дата, в следобедните часове, двамата се видели до дома на пострадалата. Тя поискала от Т. И. да й услужи с държана от него запалка, за да запали огън в печката. Подсъдимият дал запалката си, изчакал известно време, след което поискал да му я върне, но получил отказ. Той я заплашил, че ако не му върне запалката, ще я издаде на баща й. Тя я върнала, но започнала да му отправя обидни думи и да го псува. Момчето си тръгнало, но по-късно се върнало с нож в ръка и нанесло смъртоносни удари по тялото на момичето.

 

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

Ефективно наказание за младежа, наръгал с нож 13-годишно момиче в с.Скобелево, Старозагорска област

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>