Указания до РЗИ по повод новия хепатит вече са факт

Указания до РЗИ по повод новия хепатит вече са факт. Няма потвърден слечай към момента в България. РЗИ проследяват всички лечебни заведения, който са докладвали съмнителни случаи. В област Стара Загора няма докладван такъв случай, това заяви в студиото на Сутрин с нас др. Таня Перчемлиева.

Няма нищо по -специфично при нови хепатит, смята др Пчемлиева. Единични случаи на хепатити са в инфекциозното в Стара Загора. Няма обаче случай на хепатит, който е от вида докладван от Световната здравна организация.
Заболяването протича като обикновен хепатит. В началото като вирусна инфекция. В последствие се наблюдава увеличен черен дроб и жълтеницата. Спорд др. Перчемлиева по скоро този хепатит спада към типичната за А и Е хепатити.
Защо здравното организация насочи вниманието си към този хепатити, Мнението на специалистите е, че първо защото повече касае деца и няма изолиран вирус, който е обичаен за хепатите, а симптомите са сходни. Как протича заболяването?

Лечението както при останалия хепатит е сиптоматично. Най засегната е групата на децата между 9 и 16 години. Проучва се и връзката между Ковид и този тип хепатит.
Какво се знае и за маймунската шарка, за която се заговори в световен мащаб. Чрез изследване с ПСР се потвърждава заболяването.

Намаляват случаите на Ковид. Дневно са не повече от 10 случая на ден и те протичат леко, категорична е др Перчемлиева.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>