Ще създаде ли проблеми в здравеопазването новият Рамков договор?

Как лекарите приемат новия рамков договор, според който ще има повече пари за пациенти и за заплати за лекари. Как ще се разпределят средствата и до какво обаче ще доведат новите рамки. Разговор с началника на Тубдиспансера др Камелия Харачерова. Според нея това е правилното решение, но не е ясно как ще бъде осугурено това финансиране.

По думите на здравния министър през 2022 година ще има 604 млн. лв повече в полза на пациентите и на медицинските специалисти. В националния рамков договор е заложено да се вдигнат заплатите и да бъдт увеличени бюджетите с приблизително 25 процента. Няма яснота обаче как ще се разпределят тези средства.

Ние все още не знаем при какви цени на клиничните пътеки ще работим ,нито при какви милимити. Липсват параметри.Това пречи на болниците да планират дейността си, категорична е др Харачерова.Обвързването на работата на лечебното заведние със увеличение на заплатата на персонала изправя мениджърите на лечебните заведения пред огромна неяснота.

23% е увеличените на клиничните пътеки конкретно за Тубдиспансера. Какво ще е увеличението на заплатите. Много директори казват че няма да могат да изпълнят заложеното в този рамков договор. Др Харачерова е категорична, че това е непосилно и за белодробната болница в Стара Загора.

Кмпенсации за ток и газ Тубдиспансера не е получил. Сега отпадат и Ковид компенсациите. Хоспитализираните с Ковид не са много и в общия случай не са в тежко състояние.

Др Харачерова емоционално се обърна към всички българи с думите: „Нашето призвание е да бъдем лекари, моля увеличението на заплатите да не се превръща в разделение сред обществото, не разбирам и негативните коментари и разбирания за нашия труд“.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>