445 украински граждани с  адресна регистрация пребивават на територията на областта

Среща на представители на различни институции и неправителствени организации, свързана с бежанците от Украйна се проведе днес в Областна администрация.
По данни на МВР от днес, 19 април, на територията на Старозагорска област пребивават 445 украински граждани с адресна регистрация. От тях 143 са деца, а статут за временна закрила са поискали 413 украинци.
Видео:
По-голямата част от бежанците са настанени в градовете Стара Загора и Казанлък, само двама са в Раднево. В Стара Загора 59 от украинците са в общински бази, а в Казанлък – 14. Останалите са в частни домове.
„Благодаря на всички български граждани, които помагат на бягащите от войната украинци. Наясно сме с материалната база, с която разполагаме към днешна дата. Получаваме ежедневно информация за очаквания брой бежанци от Украйна, които смятат да дойдат в Старозагорска област. Засега базата е достатъчна, но използваемите имоти – общинска и държавна собственост, са ограничени и при следваща вълна са възможни затруднения с настаняването“, каза проф. Василев.
ОТ МВР съобщиха, че на пунктовете няма опашки за регистрация и няма проблеми с регистрацията на украински бежанци.
Притесненията на хотелиерите са във връзка със забавянето на финансовата помощ за хотелиери, приютили бежанци И наближаващият туристически сезон и изтичащата на 31 май държавна програма за настаняване на бежанци в хотелите. Представител на Агенцията по заетостта обяви, че към момента в областта има готови над 130 работни места за украинци.. В РУО са постъпили 5 заявления от родители, които желаят децата им да започнат училище, и 6 за записване в детска градина.
В срещата участваха областният управител, председателя на ТПП-Стара Загора, , председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, директора на БЧК, директорът на РЗИ в, представители на МВР “Социално подпомагане“,и Агенцията по заетостта.

445 украински граждани с адресна регистрация пребивават на територията на областта

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>