Има ли грип и близо ли сме до пикови стойности?

Тежък ли е грипът, който върлува в момента в Стара Загора и в страната. 136 на 10 хил. души население е заболеваемостта, което не говори за пик на инфекцията, каза в студиото на Сутрин с нас др. Таня Перчемлиева. Засега няма нужда от ограничителните мерки, категорични са от РЗИ

В момента в Стара Загора циркулира грип А /H3N2.Успоредно с грипа има и други респираторни заболявания. Ковид не е изчезнал и област Стара Загора се намира все още в червената зона. Тази заболеваемост се задържа според експертите..около 280 на 100 хил. население.
Детските сектори и детските клиники и отделения не са облекчени. Има доста хоспитализации на деца, които са след прекарана вирекна инфекция и бронхити и пневмонии. Това се дължи на циркулацията на тези вируси, каза др. Перчемлиева.
Защо област Стара Загора продължава да държи предни позиции в ковид заболеваемостта?

Много от децата, които отсъстват отучилище в момента е заради карантина, каза др. Перчемлиева. На ден РЗИ карантинира по около 2,3 класа. Поради това, отсъствието не е най добрият показател в момента за нивата на грип. При общопрактикуващите лекари картината е по ясна. Заболеваемостта се покачва при децата, леко и сред възрастните хора, но при тях противогрипната ваксина върши добра защита. Най тежките усложнения след този грип са бронхитите и пневмониите.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>