Проф. Наско Василев: Има места за настаняване на бежанци в областта

Има ли рискове за населението заради войната в Украйна? В какво състояние са бомбоубежищата ни и виси ли радиационна заплаха? Колко са настанените към момента бежанци и кои са най- спешните въпроси за решаване около статута и живота на тези хора. Отговорите от областния управител на Стара Загора проф. Наско Василев.
Няма индикации за конкретна опасност, нито от радиационна, нито от военна, заяви в студиото на „Сутрин с нас“ областният управител проф. Наско Василев. Въпреки това, областният съвет по сигурност на свое заседание разгледа въпроса с наличните скривалища и тяхната пригодност. Защо въобще говорим за скривалища и бомбоубежища?

Проф. Василев обясни и процедурата при наличие на евентуална радиационна опасност, информацията трябва да дойде от държавата и да не се допуска прикриване и дезинформация. Областния управител обаче е категоричен, че в момента тази заплаха не стои пред населението, няма нужда от превенция и притеснения. Как се справя Стара загора и околните общини с потока бежанци. 17 човека вече са настанени.

В Стара Загора общината предоставя 34 места за настаняване в ММЦ, Областна управа може да настани 6,7 човека в 2те жилища които притежава. В Казанлък също има 3 жилища, Община Мъглиж може да настани 12 човека в бази към манастира, Николаево предоставя детска градина, Опан разполага с 26 места също в ДГ, В Братя Даскалови на разположение са 3 жилища. Чирпан и Гълъбово също разполагат с места, но нямат възможност за изхранване. Не е решено кой ще поеме разходите на бежанците настанени в частни квартири. Вече е създаден и Координационен център към областна управа за нуждите на хората бягащи от войната и колаборацията с институциите.
Здравната и образователна помощ също е обмислена и в ход, каза още областният управител.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>