Етъра е единственият български музей, с голямата награда от Форума на славянските култури

„Най- добър обект на културното наследство“ е голямата награда, която получи Регионалният етнографски музей на открито „Етъра“. Наградата „Жива“ за най- добър музей на славянска държава е на Международната фондация „Форум на славянските култури“ и се връчи на церемония в Белград. Повече разказва директорът на музея проф. д-р Светла Димитрова
За първи път български музей става носител на голяма награда от този много авторитетен международен културен форум. Наградата „Музей на годината“ получи Музеят на дърворезбата от Кониц (Босна и Херцеговина). Светла Димитрова обобщава на кои критерии трябва да отговаря един музей, за да бъде номиниран за наградата.
Събитието се проведе в сътрудничество с Министерство на културата и медиите на Република Сърбия и сръбски партньорски институции.
Двадесет музея от 11 славянски държави участваха в конкурса за наградата „Жива“. Седмата церемония се състоя в Белград, а предишните места за нейното провеждане са Скопие, Санкт Петербург, Задар, Блед, Прага и Бар. Журито се състои от 13 музейни експерти от славянски страни и Европейската музейна академия. Българският представител в него е директорът на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ на Министерството на културата – Екатерина Джумалиева.

Категория: КУЛТУРА, ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>