БСП: Заставаме зад идеята да се създаде Държавна агенция „Гражданска защита на населението“

 

 

„Вчера в Комисията по вътрешна сигурност министър Бойко Рашков сподели, че се обмисля излизане от структурата на МВР Главна дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“. Парламентарната група на БСП, заедно с коалиционния партньор АБВ, отдавна работи по темата и смятам, че имаме възможност да предложим на обсъждане проект за излизането от структурата на МВР Главна дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“, това посочи народният представител от „БСП за България“ Бойко Клечков на пресконференция в Народното събрание, във връзка със засегнатите вчера теми по време на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

 

Клечков допълни, че ще бъде инициирано провеждането на експертна среща с коалиционните партньори, тъй като тази тема не е засегната в коалиционното споразумение и трябва да се стигне до единно мнение в коалицията. Ако се достигне до консенсус, обсъждането ще бъде внесено в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

 

„Ние заставаме зад идеята да се създаде Държавна агенция „Гражданска защита на населението“- структурата, в която да влязат Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и главна дирекция „Национална система за спешни повиквания“ с единен европейски номер 112″, посочи още той.

 

По думите му предложението на БСП и коалиционните партньори е тази дирекция да е под егидата на Министерски съвет и подчинена на министър-председателя.

„Предстои да бъдат определени контактни групи за срещите със синдикати в МВР, ръководството на МВР както и със представители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението““, заяви Бойко Клечков.

 

За да се избегнат спекулации от „БСП за България“ твърдо заявиха, че ще бъдат защитени интересите на служителите на Пожарна безопасност – на всички служители ще бъдат запазени рангът, възнагражденията, социалните придобивки и категорията труд.

 

На въпроса относно мотивите за изваждането на пожарната той посочи, че от лявата коалиция имат 11 мотива по казуса. „Министерство на вътрешните работи е силово министерство, то не е министерство на хуманните дейности“, беше един от аргументите.

 

„Най-вероятно в МВР ще има и други структурни промени, но те не са актуални към днешна дата. Ако министър Рашков има някакви предложения, те все още не са обсъждани с нас“, посочи народният представител от БСП Владимир Маринов.

 

„Въпросът е дали постовете работят ефективно в рамките на системата на МВР“, категоричен бе той.

 

БСП: Заставаме зад идеята да се създаде Държавна агенция „Гражданска защита на населението“

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>