Световна премиера на филм за Гео Милев в Стара Загора

Документалният филм „Гео Милев в лабиринта на времето“ ще бъде представен в Стара Загора на 15 януари (събота) от 17.00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Организатори са Община Стара Загора, Къща музей „Гео Милев“ и подуцентската компания.
Документалният филм „ Гео Милев в лабиринта на времето“ ще направи своята световна премиера в Стара Загора в деня на рождението на Гео Милев- 15 януари.
„Старозагорци ще имат справедливата привилегия първи да видят този филм първи“, каза режисьорът.
По думите на Костадин Бонев причината за създаването е книгата на Христо Карастоянов „Една и съща нощ“. Той открива много прилики между събитията тогава и сегашната действителност.
Синхрон-
„Гео Милев в лабиринта на времето“ е плод на четиригодишни проучвания в Къща музей „Гео Милев“, в народните библиотеки в София и Пловдив, в Държавен архив и Комисията по досиетата.
„Опитал съм се да събера за коментар имена, които имат свое лице в българската култура и са далеч от ласките на управляващите“, обясни Костадин Бонев.
Филмът е създаден през изминалата 2021 година с участието на Христо Карастоянов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Владимир Сабоурин, Милена Ерменкова, Ованес Торосян и Станислав Кертиков. Гласът на разказвача е на актрисата Койна Русева. Консултант е старозагорският литературен критик Георги Янев, изключителен познавач на творчеството на Гео Милев, използвано е изследването му „Баща и син“.
Входът за събитието е свободен. Присъстващите трябва да притежават валиден зелен сертификат.

Категория: КУЛТУРА, ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>