Кръводаряване – 48 часа след РНК ваксини и 28 дни след векторни

Няма противопоказания ваксинираните да даряват кръв, стига да са спазени сроковете след поставянето на втората доза. Това каза за ТВ Загора д-р Петя Матеева, директор на Кръвния център в Стара Загора и посъветва хората да се информират от надеждни източници като сайта на Националния кръвен център. Поводът е вихрещата се в социалните мрежи инфодемия, могат ли ваксинираните да кръводаряват.
Няма как ваксинирани хора да увреждат дарителската кръв. Всички ваксинирани с векторни ваксини могат да даряват 28 дни след имунизацията, ако няма нежелани реакции. Всички ваксинирани с РНК ваксини могат да даряват 48 часа по-късно, ако нямат нежелани реакции. Ако имат нежелани реакции могат да даряват след една седмица, виждаме от сайта на Националния център по трансфузионна хематология. Това не пречи в интернет пространството масово да се разпространяват фалшиви предупреждения, че ваксинираните не могат да кръводаряват и всякакви вариации по темата. България и без това е на последните места по безвъзмездно кръводаряване и разпространението на подобни лъжи могат сериозно да заплашат спасяването на човешки животи чрез даряване на кръв.
Добрата новина е, че пандемията не е повлияла на кръводаряването. Наблюдават се и все повече преболедували Ковид-19, които са решили да дарят реконвалесцентна плазма. От Кръвния център напомнят, че кръв не трябва да даряват единствено хора, които имат или са имали полово предавани болести, знаят или подозират, че са носители на ХИВ или други вируси, предаващи се по кръвен път; с безразборни полови връзки; лица, които си инжектират наркотици. Центровете по трансфузионна хематология имат голямо доверие на хората, които даряват кръв, за да спасяват човешки живот.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>