Президентът Румен Радев пред журналисти в Стара Загора

Радев: Очаквам резултатът от изборите да доведе до скъсване с проваления управленски модел

Държавният глава Румен Радев коментира предстоящите президентски избори на 14 ноември. „Очаквам резултатът от тези избори да доведе до окончателно скъсване с проваления управленски модел„, посочи президентът, който е на посещение в Стара Загора за празника на града.

„Обществото ни очаква институциите ни да продължат да работят в посоката на възстановяване на държавността, изкореняване на корупцията, скъсване на всякакви олигархични зависимости, отваряне на хоризонти за модерно развитие на България. Само отдаването на тази кауза, а не поставянето в ролята на инструмент на партии, на различни бизнес кръгове, може да доведе до безкористна подкрепа на българските граждани“, допълни Радев.
Президентът посочи, че очаква кампания на идеи, а не на компромати, за да може всеки кандидат да разкрие кой всъщност за какво се бори и как ще го постигне.

Румен Радев коментира и тежкия инцидент с пострадали пешеходки в Стара Загора и заяви, че трябва като общество да обединим усилия, за да спрем агресията на пътя.

„Искам да изкажа своята съпричастност на лекарските екипи, които полагат грижи за тези млади хора и съответно искам да споделя, че това е едно изключително грозно явление – тази ненаказана война по нашите пътища. Това не е явление в Стара Загора. Има го и във всички градове на България. Трябва като общество да обединим усилия и да спрем тази необуздана агресия. Мога да кажа, че това е абсолютна престъпност и безотоговорност към най-висшата ценност“, каза той.

„Искам да поздравя кмета г-н Тодоров за неговата решимост да се справи с това явление, за предприетите твърди мерки. Очаквам скоро да има резултат и Стара Загора да се превърне в пример как трябва да се борим с тези явления – със съоръжения по пътя, с видеонаблюдения така, че да преодолеем основния недостатък. Правилно казвате да има по-строги закони, но и в момента има закони. Проблемът е, че тези хора трудно се регистрират като нарушение и след това трудно се наказват. Затова видеонаблюдението трябва да бъде навсякъде така, че да може да се регистрират тези нарушения и съответно да има присъда“, допълни още държавният глава.

Ще препоръчам на министъра на вътрешните работи още веднъж да праразгледат нормативната база, да предложат нови промени за още по-строги наказания, за по-ефективни механизми да се разкриват и регистринат тези нарушения и да бъдат внесени в следващия парламент“, посочи още Румен Радев.

Относно скандалните разкрития на „Пандора пейпърс“ президентът заяви: „Явно деянията на г-н Пеевски са по-видими отвън, отколкото в България. Това не говори добре за нашите разследващи правораздавателни органи“.

 

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>