Общински имоти и общински съветници… И кога „НЕ“-то става „ДА“

42-ма общински съветници приеха предложението на кмета и промениха от публична в частна общинска собственост заведение  БИСТРО на Колодрума, в парк Станционна градина. Те приеха и решение бистрото да се отдаде под наем за сумата от 900 лева, за площ от над 220 кв. м. Какъв е казусът?

В изложението си до кмета, управителят на СНЦ „Спортен клуб Спорт за всички“ Янилин Павлов твърди, че с промяната от публична в частна общинска собственост, заведението за обществено хранене на Колодрума ще може „да се управлява по-оперативно за осъществяване на дейностите, отговарящи на обществените потребности на гражданите“.

Припомняме, че БИСТРО-то на Колодрума бе изградено още преди 12 години, когато цялото спортното съоръжение бе дадено на СНЦ „Спорт за всички“ на концесия, с основна цел да се възстанови същинската дейност на Колодрума, а именно колоезденето. Договорът за стопанисване бе преподписан и през 2020 година. Всички дейности на Колодрума и СНЦ-то  се свързват с „независимия“ кандидат за кмет през 2011 година, предишен общински съветник от „Целокупна България“, сега от БСДП –  Дамян Георгиев.

Днес 42-ма общински съветници гласуваха „ЗА“, трима „против“,  трима се „въздържаха“. Без дебат в зала, без коментар на председателите на ПК по законност и общинска собственост Стефан Анков /ГЕРБ/ и Димитър Чорбаджиев /ДБ/, тъй като и двете комисии гласуват против промяната от публична в частна общинска собственост на обекта. Основният мотив на отрицателното становище на ПК по законност е, че предложението за решение е незаконосъобразно, тъй като предпоставките за това, че имотът е публична общинска собственост, не са отпаднали, и обектът не е изгубил предназначението си като публична общинска собственост. „Имотът се явява част от спортно съоръжение, колодрум, явяващ се сграда-публична общинска собственост. Същата сграда, с оглед предназначението и, следва да се експлоатира в цялост, с оглед оптималното  и използване за обществени нужди“, се казва в становието на ПК по законност към Общински съвет Стара Загора.

ПК по общинска собственост също отхвърля приемането на точката, с 2 гласа „за“, 3 „против“ и 4 гласа“ въздържал се“.

Преди ден в предаването „Сутрин с нас“ на ТВ ЗАГОРА, ръководителят на групата общински съветници от БСП проф. Иван Върляков коментира, че промяната от публична в частна общинска собственост цели бъдеща продажба на БИСТРОТО. Юристът Таньо Брайков от ГЕРБ пък бе категоричен, че предложението е незаконосъобразно.

Въпреки категоричните мотиви 42-ма общински съветници гласуват „ЗА“, трима „против“ /Валентина Бонева, Даниела Лекина и Илка Петкова БСП/, трима с „въздържал се“ /Галина Господинова-БСП, Искра Михайлова- Възраждане и Стефан Анков – ГЕРБ/.

 

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>