„Мадам Бътерфлай“ от Дж.Пучини представя Операта на 25 септември

На 25 септември 2021 г. /събота/ от 19 часа Държавна опера Стара Загора ви кани на спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини. В ролята на Чо Чо Сан ще видите Деси Стефанова, Пинкертон е Борис Тасков, Шарплес е Валери Турманов, Сузуки е Даниела Нинева и др., солисти, балет и хор на Държавна опера-Стара Загора.

„Мадам Бътерфлай“ на Държавна опера-Стара Загора е спектакъл, създаден през 2005 г. за откриването на Фестивала за оперно и балетно изкуство /ФОБИ/. В тази година сградата на Операта все още не е завършена и спектаклите се играят на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ в града. През сезон 2005/2006, по покана на Columbia Artist Management, представлението е играно в над 15 щата на САЩ. За гастрола на постановката има положителни критики и възторжени отзиви от американската преса и публика. С малко прекъсване между 2010 и 2012 г., представлението не слиза от Старозагорска сцена в продължение на 6 сезона като се радва на изключителен зрителски интерес.

„Мадам Бътерфлай“е опера в три действия, либретото е на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика по драмата на Давид Беласко, основана на историята “Мадам Бътерфлай” от Джон Лутер Лонг от 1898 година .
Премиерата и е на 17 февруари 1904 година в Миланската Скала. Същата година е играна в Бреша, през 1906 година е третата “американска” версия, а през 1907 година е представена и в Париж.

Пучини открива сюжета за своята шеста опера по време на престоя си в Лондон. Там гледа едноактната трагедия на Давид Беласко. Започва да композира през 1901 година , но често се налага да спира. За да напише операта Пучини се консултира с известна японска актриса Сада Яко, както и съпругата на японския посланик. Операта претърпява пълен крах на премиерата. Това фиаско води до редакция на някои от сцените в творбата и така е поставена на 28 май същата година в Бреша. Това е триумфът на малката японка. През 1905 е година операта е играна в Ковънт Гардън, Лондон, а на следващата в Опера комик, Париж.

„Мадам Бътерфлай“ от Дж.Пучини представя Операта на 25 септември

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>