Старозагорска опера открива със ветовна премиераXVII MоzArt фестивал

 

На 19 август Държавна опера-Стара Загора открива 17-тото издание на MоzArt фестивал в гр.Правец със световната премиера на камерната опера „Каменният пир“  от Албена Петрович-Врачанска и либрето на Яна Букова. Фокусът на фестивала тази година е върху жените-творци. Композиторите Албена Петрович-Врачанска и Добринка Табакова, писателката Яна Букова, режисьорът Вера Немирова, цигуларката Лия Петрова и прима балерината Веса Тонова са талантливите дами, на чието творчество публиката ще се наслади отблизо. Мисията на фестивала е да представи както класически образци, така и съвременните световните тенденции.

Режисьор на „Каменният пир“ е Огнян Драганов, диригент Виктор Крумов, сценография и костюми Гендони, участват солистите на Държавна опера – Стара Загора Николай Моцов, Деси Стефанова, Тереза Бракалова, Валери Турманов, Иван Кабамитов и др.

Постановката на Държавна опера – Стара Загора ни препраща към Моцартовата опера „Дон Жуан“ и разглежда през призмата на съвремието ни вечните етични и морални проблеми, поставени в драматургията на познатата опера.  През 2021 г. и в условията на пандемията две жени: композиторът Албена Петрович-Врачанска и либретистката Яна Букова си поставят задачата и предизвикателството да развият по нов и коренно различен начин историята на неуморния прелъстител Дон Жуан. Операта “Каменният празник” взема известните образи от либретото на Лоренцо Да Понте и ги изпълва с ново съдържание, пряко засягащо нашата съвременност и заплахата от екологична катастрофа, надвиснала над човечеството.

В „Каменният пир“ Дон Жуан, преследвачът, който ненаситно улавя, използва и изхвърля обектите на своята страст, се превръща в символична фигура на съвременния човек, образ на абсолютния потребител. Неговата арогантност и безотговорност го карат да оспори (както неговият предшественик предизвика Командoра) самата земя, на която стъпва, и самата планета, от която се храни. Гневът на природата носи неговата гибел.

„Какво е ад?“ е една от ключовите теми на операта. Климатичният ад на ужасната жега и непоносими студове, които ще се случат? Моралният ад, до който водят грешките? Отказът от любов и милост? „Каменният празник“ започва с Дон Жуан сам на сцената, доволен и самодостатъчен в своето Его. И отново се оказва сам с Дон Жуан, след като унищожава всички, всичко и себе си. Адът е пустинята, която самият човек е създал.

 

 

Старозагорска опера открива със ветовна премиераXVII MоzArt фестивал

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>