Проф. Йовчев: Азитромицинът не е ефективен, сменен е с цефолоспорини. Има недостиг на противосъсирващи

142 са пациентите, които се лекуват от ковид усложнения в УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора тази сутрин. 11 са в реанимация. Починалите през почивните дни са 3. Това каза за Телевизия Загора проф. Йовчо Йовчев, директор на болницата. Има недостиг на противосъсирващи препарати. Сменен е протоколът за лечение с азитромицин, който се е оказал неефективен. Заболелите медици са 1% от целия състав на лечебното заведение като най- много засегнати са медицински специалисти и санитари.

Към сегашните 153 легла за лечение на ковид болни, от които тази сутрин бяха заети 142, ръководството на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ ще открие още 23 легла до средата на месец декември, каза проф. Йовчо Йовчев за Телевизия Загора. Има недостиг на противосъсирващи препарати, които са важни са избягването на тежки усложнения, като проблемът с доставките е повсеместен. Сменен е протоколът за лечение на ковид усложнения, тъй като азитромицинът се е оказал неефективен. Сега се препоръчва лечението да е с цефалоспорини.
Проф. Йовчев призова всички диагностицирани пациенти с коронавирус до 24 часа от диагнозата да минат задължително на рентген, с цел проследяване на състоянието на белите дробове и избягването на усложнение.
Намалени са екипите на клиниките, които лекуват останалите заболявания, извън Ковид-19. Мярката е с цел избягване на допълнително разпространение на заразата сред медиците. В УМБАЛ отчитат спад на сърдечно- съдовите оплаквания, като за последните три седмици не е регистриран нито един инфаркт.

Категория: ЗДРАВЕ, ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>