След 35 дни работа в първото отделение за лечение на пациенти с коронавирус на Болница „Тракия“, медиците от „Уши-нос-гърло“ с началник доц.д-р Петър Руев и „Очни болести“ с началник д-р Валентин Христозов се поздравиха с успешен край на тяхното дежурство. Ковид отделението беше открито на 27 октомври със заповед на здравния министър. За това време през него преминаха над 190 пациенти с коронавирус.

Заедно с д-р Валентин Христозов в Ковид отделението на Болница „Тракия“ работиха д-р Иван Нейчев, д-р Петя Тодорова, старшата мед. сестра на отделението Елена Димитрова, м.с. Ваня Саръмова, м.с. Дженка Иванова, санитар Веска Иванова. От УНГ отделението с доц. д-р Петър Руев бяха д-р Анелия Ботева, д-р Тодор Димитров, д-р Георги Стоянов, старша мед. сестра Виолена Радинова. Рамо до рамо с тях бяха и двама лекари доброволци от други отделения на лечебното заведение – д-р Ваня Шомова от „Образна диагностика“ и д-р Исам Атар от „Кардиология“.

Първата ротация завърши със среща на целия екип във фоайето на отделение „Covid-19“ и групова снимка за спомен с пожелания за здраве и нови успехи.

От 1 декември, на ротационен принцип, на тяхното място в първата ковид зона на лечебното заведение влизат лекарите от отделения „Урология“ и „Ендокринология“. Вече втора седмица в откритото Второ ковид отделение на Болница „Тракия“ работят лекари, медицински сестри и санитари от отделенията „Хирургия“ и „Гастроентерология“. След тях в ковид зоната ще работят и колегите им от другите отделения на лечебното заведение. Така медици от различни специалности в Болница „Тракия“ заедно се изправят в борбата с пандемията от Covid-19.

„Да се справим добре ни помогна досегашният ни опит като лекари, но преди всичко помощта на всички останали колеги – на първо място на болничния инфекционист и епидемиолог на Болница „Тракия“ д-р Валентина Цанева, която беше непрекъснато до нас“, посочи доц. д-р Петър Руев.

„В началото беше много трудно, защото Covid-19 е непозната материя както за нас, така и за всички колеги. Работихме в сътрудничество с д-р Цанева, която ни предоставяше актуална информация за диагностиката и лечението на заболяването“, допълни д-р Валентин Христозов.

„Всяка смяна започваше със щателна подготовка  за работа в опасна среда, което включва обличане на така важните лични предпазни средства. Следваха преглед на пациентите, уточняване на терапията, проследяване на състоянието им, назначаване на изследвания и така през целия работен ден“, разказва доц. д-р Руев. „При всички пациенти, при които се налагаше промяна или добавяне на специализирана терапия с антивирусни средства такава беше приложена. Получавахме подкрепа от колегите, от директора на болницата д-р Златков, от болничната аптека, от собствениците на болницата. Наблюдавахме болните стриктно и при всяко влошаване задължително провеждахме консултация с реаниматорите, които поемаха и всички  по-тежки случаи. Спазвахме всички утвърдени стандарти за диагностика и лечение на ковид пациенти, прилагайки най-актуалните терапии в света“.

Лекари от Болница „Тракия“ завършиха успешно ротацията си в отделение „Covid-19“

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>