След дебати отпуснаха общински средства за триажен кабинет и ковид отделение

39 общински съветници гласуваха финансирането с 80 хиляди лева на триажен кабинет в ДКЦ-1 в Стара Загора, който се намира на партерен етаж от страната на ул. „Димитър Наумов“. Петима заседатели се въздържаха. 50 хиляди лева бяха отпуснати на бившия Тубдиспансер, в който вече се лекуват ковид болни. Днешното заседание на Общинския съвет се проведе в залата на Културен център Стара Загора, с цел да се осигури нужната дистанция на съветниците.

Точката предизвика размяна на остри реплики заради въпросите на Димитър Чорбаджиев защо държавата прехвърля финансовите си ангажименти на общините, като не постави под съмнение нуждата от такъв кабинет. Откриването на триажни кабинети в страната бе обявено от министъра на здравеопазването и бе посочено, че те ще се финансират с държавни средства.

Решението да се открие триажен кабинет на това място беше взето след направен анализ на всички лечебни заведения, отговори председателят на здравната комисия доц. Емил Славов. Стигна се до извода, че именно там е възможно и целесъобразно да се приемат хора със съмнения за ковид, за да няма струпване и смесване с останалите болни.
След като се направи преценка на ползите и рисковете и след съгласуване с РЗИ, решението е да се отвори триажен кабинет, в който ще се прави преглед, безплатен бърз антигенен тест, рентген и измерване на кислородното съдържание на хората със съмнения за коронавирус. Медицинската помощ за тези пациенти ще намали движението им в града и смесването им с останалите болни, посочи мотивите председателят на здравната комисия.

Диян Димитров, председател на групата на ГЕРБ призова колегите си да сложат фактите на масата и да не „играят на дребно“. Подкрепи го и д-р Кирил Георгиев от ЗНС, който подчерта, че предписанието на РЗИ има статут на закон и покани всички свои колеги заседатели, които не са съгласни, да станат доброволци в ковид отделението на болницата.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>