Три месеца е срокът за археологическите проучвания в двора на Второ основно училище

Три обекта в рамките на Стара Загора проучват археолозите на Регионалния исторически музей през това лято, каза директорът Петър Калчев. Най- интересният от тях е в двора на Второ основно училище. Също три са проектите, спечелени от различни сесии на Министерството на културата, които трябва да бъдат изпълнени да кроя на годината. Сред тях е реставрацията на Античната мозайка на ул. „Ген. Столетов“ .
Най- интересният обект за старозагорските ахеолози това лято се намира в двора на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“. Там започнаха изкопните дейности за строеж на физкултурен салон с размери 32 метра на 16 метра. Мястото не е проучвано досега и се намира в зона А на резервата Августа Траяна.
Проучванията се финансират от община Стара Загора и трябва да се извършат ръчно на дълбочина 4 метра. Срокът за археологическите дейности е три месеца. Тогава комисия ще прецени дали се налагат промени в идейния проект на бъдещия салон в зависимост от археологическите находки.
Проект на стойност 43 хиляди лева е спечелил РИМ от Министерството на културата за консервация и реставрация на Античната мозайка на ул. „Столетов“. Екип, ръководен от Иван Ванев ще работи по възстановяването на мозайките е поставяне на нова сушилня, тъй като предишната инсталация, осигурена от европейски проект, вече не вършела работа.
Още два проекта, спечелени от РИМ предвиждат поставяне на лед екран на западната фасада на сградата, заснемане на екпонатитите в 3Д формат и смяна на поставките им.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>