58% от българите искат оставката на правителството

Повече от половината българи – 58%, смятат, че правителството трябва да подаде оставка. 32 процента са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят. Данните са от независим експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен на 13 юли сред 700 души. Данните съдържат известна декларативност, но представляват сравнително добър ориентир за величината и профила на протестите и протестния потенциал, обясняват социолозите.
6% или около 300 000 души твърдят, че вече са ходили на протест срещу кабинета. 36% казват, че тепърва биха участвали в протест срещу правителството. Скромните 8% биха излезли на улицата, за да подкрепят кабинета.
Хората на улицата са преобладаващо млади. В София протестният потенциал е по-висок. В останалата част на страната е очаквано по-нисък и това вероятно се дължи на повече страх. Но събитията показват, че настъпва промяна. В София към момента на изследване са протестирали около 10%, което би могло да означава и около 150 000 души.
Данните възпроизвеждат и традиционната структура на мненията при въпрос за доверие в правителството. В същото време обаче тези данни показват, че стабилизацията на имиджа на правителството около ситуацията с коронавируса е била по-скоро временна и е отложила действието на по-дълбоки процеси.
Като че ли навсякъде по света през първите 3 месеца разпространението на COVID-19 консолидира властта навсякъде и премахна партийността от съзнанието, а сега започва обратният процес – настроения за промяна. Това вече бе регистрирано в Германия, Франция и други страни.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>