Община Чирпан избегна запор на общинските сметки

ИЗБЕГНАХМЕ ЗАПОР НА ОБЩИНСКИТЕ СМЕТКИ,
НО ЩЕ ВРЪЩАМЕ 115 000 лв. на РИОСВ
Съветниците одобриха предложение на кмета Крачолов наематели на общински обекти (заведения и павилиони) да не плащат наем (около 4500 лв. на месец) по време на извънредното положение

Чирпански новини
На проведеното днес, 26 март, общинско заседание, кметът Ивайло Крачолов изнесе важна информация по актуални проблеми. Ето ги в конкретност.

* До 12 ч. днес, 26 март, в община Чирпан няма заболели или със симптоми на болестта KOVD-19. Благодаря на съгражданите ни, че спазват условията и изискванията на Общинския ни кризисен щаб.
* Благодаря на 17-те общински съветници, които на миналото извънредно заседание на Общинския съвет взеха важно решение и ме упълномощиха да предприема действия относно прекратяване на съдебни дела срещу ДФ „Земеделие”. Ако не бяха го направили, в следващата седмица НАП щеше да запорира банковите ни сметки.
* Събираемостта на данъците от началото на годината до този момент в сравнение с миналата година е със 102 хил.лв. в повече. С 55 760 лв. в повече са сумите от данък недвижими имоти; с 15 хил.лв. в повече – такса битови отпадъци и с близо 33 хил.лв. в повече данъкът върху превозните средства.
* Изпълнението на проекта за Пречиствателната станция върви с бързи темпове и вече се наваксва изоставането от два месеца. Към този момент има пуснати 4 сертификата: Първият – 267 300 лв., е за проекта; вторият от 16.12.2019 г. е на стойност 772 000 лв, третият е от 6.02 и е на стойност 1 379 000 лв, а на 25 март и четвъртия на стойност 877 000 лв. за доставка на техника. Ще припомня, че проектът е на стойност 11 495 000 лв. без ДДС и по него вече има наложени две санкции. Първата финансова санкция е в размер на 13 000 лв. от 12 юли 2018 г. за процедурата по инженеринг. Втората санкция е от 8 април 2019 г. с 5% или 502 000 лв.
Ако няма други трудности и непредвидени обстоятелства мисля, че строежът на Пречиствателната станция ще приключи в дадедния й срок през лятото.
* И нещо неприятно. Тези дни трябва да преведем, т.е. да върнем, по сметките на РСОСВ Ст.Загора 115 000 лв.- наши пари по чл.64 от Закона за управление на отпадъците. С писмо от 22.02. 2017 г. РИОСВ ни дава съгласието си да ги ползваме за изработване на инвестиционен проект за „Площадка за третиране на отпадъци – Компостираща и сепарираща инсталация”. От РИОСВ искат от нас информация дали сме почнали изграждането на тази инсталация.
Ние към момента имаме изработен проект, чиято стойност е над 115 хил.лв. и КСС за строеж на тази инсталация за близо 4 млн.лв. Но в него липсва какъвто и да е икономически анализ, за 4 млн.лв. в момента няма възможност да се кандидатства където и да било по европейски програми, няма интерес и за публично частно партньорство. Капацитетът на двете общини -Чирпан и Бр.Даскалови е до 15 хил.тона отпадъци годишно, а направеният проект е за много повече. Откъде да ги вземем. За пример ви давам Раднево, където са успели да построят такава инсталация с инвестиционен размер 1,7 млн.лв.
И след като за тези три години не сме успели да си построим компостираща и сепарираща инсталация, на следващото заседание ще вкарам докладна за актуализация на бюджета, за да можем да върнем тези 115 хил.лв.по сметките на РИОСВ.

 

Чирпански новини

Община Чирпан избегна запор на общинските сметки

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>