Кметът Ивайло Крачолов предлага спасителен пояс за решаването на финансовия колабс на Община Чирпан

След четири месеца усилия и ежедневни срещи с министри и депутати кметът Ивайло Крачолов предлага спасителен пояс за решаването на финансовия колабс, в който се намира община Чирпан.
Да припомним: 14 442 852 лева са задълженията на Община Чирпан към ДФ”Земеделие” по проект „ Реконструкция / рехабилитация на водопроводна мрежа в селата Гита, Свобода, и Зетьово на територията на Община Чирпан” към 5.03.2020г. и които Фондът вече търси от Общината чрез НАП. Всеки ден лихвата, която тежи на всички чирпанлии, е около 2600 лева или около 66-67 000 лева на месец. Отделно фирмите, които са изпълнители по проекта, съдят Общината за още толкова средства.
Благодарение на помощта на Министерство на финансите, Министерство на земеделието и депутати от старозагорски избирателен район е намерен вариант за излизане от кризата: Прекратяване на административно дело № 812 / 2019 г. на АС –Стара Загора и гражданско дело № 21735/2019г. , сключване на тристранно споразумение, за да се приложи разпоредбата на чл. 80, ал. 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2020г. Тоест, държавата да опрости 80 % от дълга по задълженията на общината към ДФ” Земеделие” , а останалата част да се покрие с нисколихвен кредит за продължително време, така че да може Общината да изпълнява ангажиментите си към гражданите, да разплаща средства за бюджетните организации, да участва в проекти.
На 12 март председателят на Общинския съвет свиква извънредно заседание на всички комисии, за да бъде разгледано предложението на Министерство на финансите за оздравителната политика на Общината. На заседанието ще присъстват и адвокатите, които представят Общината Чирпан в съответните дела и които могат да дадат ясна и точна информация за правния статус на Община Чирпан към Фонд Земеделие .
След решаването на този проблем пред общинското ръководство ще стои решаването на проблема със задълженията на Общината към фирмите – изпълнители по проекта.

Кметът Ивайло Крачолов предлага спасителен пояс за решаването на финансовия колабс на Община Чирпан

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>