Правилник предизвика дискусия за образованието на родителите при финансова подкрепа от Общината

Общинските съветници приеха на първо четене Правилник за отпускане на еднократна помощ при раждане на до три деца в община Стара Загора. Предложеният документ предизвика почти едночасови дебати в залата. Между първо и второ четене бе договорено да се проведат работни срещи между групите в Общинския съвет, за да се уточнят условията и параметрите на финансовата помощ.
В две посоки бе дискусията за новия правилник за отпускане на еднократна финансова помощ на новородено или осиновено дете в община Стара Загора. Едната бе свързана с това, кой е автор на документа и дали той се използва политически. За другата даде тон групата на ДПС. Те се обявиха против въвеждането на образователен ценз на родителите и обявиха, че вече има организация, която обикаля циганския квартал и говори за образователна сегрегация. Едно от изискванията за отпускане на финансова помощ е родителите да имат средно или висше образование.
От ГЕРБ веднага репликираха, че Конституцията задължава българските граждани да учат до 16 години и подчертаха, че трябва да бъдат стимулирани онези родители, които проявяват социална отговорност към общината и собственото си образование.
Съветниците се уточниха, че ще обсъдят детайлите на правилника между първо и второ четене, което ще се гледа през мартенската сесия.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>