Започват Яворовите дни в Чирпан

За 52-ри на 13 януари в Чирпан се откриват „Януарски Яворови дни“, които са посветени на 142 години от рождението на поета. Три дневната програма включва три премиери, научна конференция на тема „Яворов и Златорог“, изложба и два конкурса.
Тази година огънят на поезията ще бъде запален в родния му дом от Георги Зъбчев, зам.-председател на Фондация „Яворов“, и ще бъде пренесен до едноименния парк, в който се издига паметникът на Яворов от шестима ученици от Чирпан, носители на национални и международни награди.
На тържествената вечер слово за Яворов ще произнесе поетесата Мирела Иванова.
Доц. Д-р Милкана Бошнакова ще представи премиерата на книгата „Непознатия Яворов“. Първата вечер ще завърши с концерт на ансамбъл „Гоце Делчев“.
Вторият ден ще започне със старозагорско участие. По идея на чирпанския художник Владимир Кондарев 11 старозагорски художници откриват изложба

Общо 230 ученици от цялата страна участват в тазгодишното издание на националния конкурс „Недорисуван свят“, който се провежда в памет на Василия Стоилова, потомка на Яворов.
Сто са творбите, които участват в националния литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родино моя“.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>