ДАЙ МИ, НА ТИ „такса смет“…

Преди десетина дни стана ясно, че Община Стара Загора смята да увеличи  такса смет с малко под 20 %, с основен аргумент голямата разлика между сегашния размер от 57 лв. и заложения за 2020 г. размер от 95 лв към МОСВ.

Преди два дни кметът Живко Тодоров и целият му екип на специална пресконференция обявиха, че предложението за увеличаване на такса смет ще се намали още и за Стара Загора то реално ще е около 13 %. Ден преди това министър Нено Димов оповести на форум на Националното сдружение на общините в РБългария, че скокът на таксите за депониране на отпадъци, ще се разпредели на три относително равни части. „През 2020 година, вече дори сме започнали процедурата, ще бъде 69 лв. Тоест скок от 57 на 69 лева. След което ще има скок с 13 лева през 2021 година и с още 13 лева през 2022 година, за да постигнем това, което трябваше да бъде от началото на 2020 г.“, каза министърът на МОСВ.

Въпреки единичните протестни гласове в публичното и най-вече интернет социално пространство, нищо не предвещаваше отвода от логичното намерение за увеличение на такса смет в Община Стара Загора.

До днес.., когато групата общински съветници на ПП „ГЕРБ“ обяви, че оттегля предложението, размерът на такса смет ще остане непроменена и призова политическите групи, представени в ОбС Стара Загора, които се обявиха против увеличението,  да разкрият пред обществеността своите „непопулистки“ мотиви.

По думите на кмета Живко Тодоров, стана ясно обаче и друго, че някои общински съветници се опитват да „търгуват“ гласове за цели, несъвместими с общите такива. Визира изказване на общински съветник пред радио Стара Загора.  А вчера такова е направил адв. Дамян Георгиев /понастоящем общ. съветник от партията на покойния социалдемократ Дертлиев-БСДП , преди от „Целокупна България“, и „независим“ кандидат за кмет през 2011 г., подкрепен от Народен съюз/. Седемте общински съветници от „Народен съюз“ също не подкрепят увеличението на такса смет.

Политическата игра загрубя още в началото на новия мандат. ГЕРБ за сега отстъпва… Останалите политически играчи ще е добре да си припомнят приказката на Елин Пелин „Сливи за смет“…

„…Я погледнете колко смет събрах из къщи! Добре, че дойде такъв глупав сливар, да му я дадем за сливи!…“

 

Станимира Димова

ДАЙ МИ, НА ТИ „такса смет“…

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>